300g mąki pszennej
130g margaryny, zimnej, twardej
dwa żółtka
pełna kopiata łyżka cukru waniliowego przetartego przez sitko
szczypta soli
łyżka zimnej wody
Nadzienie Fale Dunaju:
2szt budyniu waniliowego
mleko w ilości jak na jeden budyń waniliowy
50g masła
jeśli budyń nie jest z cukrem należy go dodać rozpuszczając go w mleku.
4 duże słodkie jabłka pokrojone w cząsteczki
saszetka cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
kakao do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Tarta "Fale Dunaju"
1.
Mąkę przesiać i połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Dodać kostki margaryny, żółtka i wodę. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść kulę. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Nakładać na blaszkę do tarty. Piec w temp.180st.C aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.
Budyń przygotować klasycznie. Wystudzić go. Na końcu ucierać dodając masła. Jabłka uprażyć na patelni z cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Na wystudzony spód tarty przekładamy budyń, a na niego jabłka. Oprószamy kakao :)
Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze