Tarta czekoladowa z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie pysznego, słodkiego kremu czekoladowego i kwaskowych truskawek.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche spód: 1,5 szklanki mąki pszennej
    130 g masła
    1 żółtko
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18 proc.
    krem czekoladowy:
    200 g mlecznej czekolady
    400 ml śmietanki 30 proc.
    1-2 łyżki cukru pudru
    ponadto: 300 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto.  Chłodzić minut 30 minut w lodówce.  Po tym czasie formę na tartę (o śr.26 cm) natrzeć masłem. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do foremki, docisnąć i ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć papier do pieczenia, obciążony grochem i piec 15 minut w 180 stopniach. Zdjąć groch i papier i dopiec jeszcze 10 minut.
  • 2. Krem czekoladowy: śmietankę przelać do garnka i podgrzać. Odstawić z palnika i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę przykryć i odstawić do schłodzenia i stężenia kremu na 3-4 godz. ( a najlepiej na całą noc).
  • 3. Po tym czasie krem zmiksować i rozsmarować na podpieczonym, kruchym spodzie. Truskawki umyć, wysuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na plastry. Dowolnie poukładać na kremie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować