Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Chłodzić minut 30 minut w lodówce. Po tym czasie formę na tartę (o śr.26 cm) natrzeć masłem. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do foremki, docisnąć i ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć papier do pieczenia, obciążony grochem i piec 15 minut w 180 stopniach. Zdjąć groch i papier i dopiec jeszcze 10 minut.
2.Krem czekoladowy: śmietankę przelać do garnka i podgrzać. Odstawić z palnika i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę przykryć i odstawić do schłodzenia i stężenia kremu na 3-4 godz. ( a najlepiej na całą noc).
3.Po tym czasie krem zmiksować i rozsmarować na podpieczonym, kruchym spodzie. Truskawki umyć, wysuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na plastry. Dowolnie poukładać na kremie. Smacznego!
Komentarze