ciasto na formę 24 cm:
120 g schłodzonego masła
200 g mąki
50 g cukru
1 żółtko
1 szczypta soli
masa czekoladowa:
500 ml śmietany 30%
400 g czekolady gorzkiej
50 g syropu glukozowego (glukoza w płynie lub np.syrop kukurydziany)
100 masła
dodatkowo do dekoracji:
popcorn
złoty syrop lub karmel
Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
masa czekoladowa:
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę, a pod koniec dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Przed podaniem dekorujemy solonym popcornem polanym złotym syropem lub karmelem.
Komentarze