Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Mocno czekoladowa z kremowym nadzieniem

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto na formę 24 cm:
    120 g schłodzonego masła
    200 g mąki
    50 g cukru
    1 żółtko
    1 szczypta soli
    masa czekoladowa:
    500 ml śmietany 30%
    400 g czekolady gorzkiej
    50 g syropu glukozowego (glukoza w płynie lub np.syrop kukurydziany)
    100 masła

    dodatkowo do dekoracji:
    popcorn
    złoty syrop lub karmel
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

    masa czekoladowa:

    Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę, a pod koniec dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.

    Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

    Przed podaniem dekorujemy solonym popcornem polanym złotym syropem lub karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować