Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Ciasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny. Całość wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie!

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm)
    Spód:
    200g herbatników
    80g masła
    Masa:
    300g mleka zagęszczonego słodzonego
    100 ml soku z cytryny
    1 łyżeczka skórki z cytrynowej
    2 żółtka
    Beza:
    2 białka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Beza

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód.
    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.
    Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
    Przygotować masę.
    W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
    Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
    (Potrwa to kilka minut.)
    Masę przelać na herbatnikowy spód.
    Przygotować bezę.
    Białka ubić na sztywno.
    Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
    (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
    Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
    Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
    Kroić po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować