Ciasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny. Całość wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie!
50 min
Dla 8 osób
Składniki:
(U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm)
Spód:
200g herbatników
80g masła
Masa:
300g mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytrynowej
2 żółtka
Beza:
2 białka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.
Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Przygotować masę.
W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
(Potrwa to kilka minut.)
Masę przelać na herbatnikowy spód.
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
Kroić po ostudzeniu.
Komentarze