Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, cytrynowe orzeźwiające nadzienie i lekka, cytrynowa beza - to jest to, co tygryski lubią najbardziej.

Składniki:

  • *Na kruche ciasto:
    - 200 g mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 2 żółtka
    - szczypta soli
    - 2 łyżki zimnej wody
    - 30 g cukru pudru

    *Na lemon curd:
    - 2 cytryny
    - 2 jajka
    - 70 g masła
    - pół szklanki cukru

    *Na bezę:
    - 4 białka
    - szczypta soli
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - niepełna szklanka cukru pudru
    - skórka starta z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone w małe kawałki masło. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Następnie dodać wodę oraz żółtka i wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.
    Przygotować curd. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Składniki umieścić w misce razem z cukrem i jajkami. Trzepaczką rozkłócić jajka, po czym do masy dodać pokrojone drobno masło. W małym garnku zagotować trochę wody (miska położona na granku nie może dotykać wody) i zostawić na średnim ogniu. Miskę postawić na garnku i mieszać składniki trzepaczką aż do połączenia masy z masłem i zgęstnienia. Gdy masa będzie miała konsystencję budyniu, zestawić miskę z kąpieli wodnej. Gotowy krem przetrzeć przez sito i zostawić do ostudzenia.

    Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować na wielkość formy (około 26 cm). Wyłożyć nim formę i docisnąć ciasto do jej boków. Ciasto nakłuć na całej powierzchni i wstawić do lodówki na czas podgrzania piekarnika. Ustawić piekarnik na 200 st. na termoobieg i do gorącego wstawić ciasto na 20 minut. Podpieczone ciasto ostudzić, po czym wyłożyć na nie lemon curd.

    Schłodzone białka ubić z odrobiną soli oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Wciąż ubijając dodawać po trochu cukier i mąkę. Gdy piana będzie błyszcząca i gęsta, nałożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyłożyć na ciasto. Następnie wstawić tartę do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 20 minut, aż beza się zrumieni. Gotowe ciasto ostudzić, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować