Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto.
Odstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotować krem.
W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą.
Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki.
Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty.
Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę.
Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Na ciasto wylać krem i włożyć do piekarnika na 4-5 minut.
W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując.
Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet.
Tartę wyjąć z pieca i wyłożyć na wierzch gęstą pianę.
Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut.
Komentarze