Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

Postanowiłam, że pierwszy raz w życiu upiekę tartę. Ponieważ nie przepadam za przesłodzonymi deserami, wolę bardziej orzeźwiające wypieki, dlatego zdecydowałam się na wersję cytrynową.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    50 g cukru pudru
    1 żółtko
    3 łyżki zimnej śmietany kremówki
    szczypta soli

    Masa cytrynowa:
    250 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    2 cytryny
    150 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać nożem i dodać pozostałe składniki, po czym szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy formy. Ciasto przełożyć do blaszki i podociskać do brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć – np. fasolą.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 15 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
    Śmietankę należy lekko podgrzać. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok). Żółtka oddzielić od białek, po czym żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Do masy powoli wlewać ciepłą śmietankę i cały czas mieszać. Dodać sok i skórkę cytrynową.
    Białka ubić na sztywną pianę, po czym pianę przełożyć do masy i delikatnie połączyć.
    Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
    Przygotowany krem wylać na ciasto i wstawić foremkę do piekarnika.
    Piec 35 minut. Tartę wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować