Postanowiłam, że pierwszy raz w życiu upiekę tartę. Ponieważ nie przepadam za przesłodzonymi deserami, wolę bardziej orzeźwiające wypieki, dlatego zdecydowałam się na wersję cytrynową.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki zimnej śmietany kremówki
szczypta soli
Masa cytrynowa:
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 cytryny
150 g cukru
Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać nożem i dodać pozostałe składniki, po czym szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy formy. Ciasto przełożyć do blaszki i podociskać do brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć – np. fasolą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 15 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
Śmietankę należy lekko podgrzać. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok). Żółtka oddzielić od białek, po czym żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Do masy powoli wlewać ciepłą śmietankę i cały czas mieszać. Dodać sok i skórkę cytrynową.
Białka ubić na sztywną pianę, po czym pianę przełożyć do masy i delikatnie połączyć.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Przygotowany krem wylać na ciasto i wstawić foremkę do piekarnika.
Piec 35 minut. Tartę wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem i dowolnie udekorować.
Komentarze