Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niebo w gębie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na masę:

    - 150 ml soku z cytryny (około 4 cytryny)
    - 200 ml śmietanki kremówki 36%
    - 1/2 szklanki cukru
    - skórka z 2 cytryn (pamiętajcie aby ją przegotować)
    - 5 jajek

    Składniki na ciasto kruche:

    - 2 szklanki mąki
    - 1 kostka zimnego masła
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewam przez sitko. Dodaję masło, jajko i wyrabiam palcami aż zrobią się okruszki. Dodaję jajko zmieszane z sokiem z cytryny i formuje kule. Wałek owijam folią żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Tak powstaje kruchy spód.

Porady

Jajka ubijam z cukrem, dolewam soku z cytryn i śmietanę kremówkę. Na końcu dodaję skórkę z cytryny. Mieszam mikserem wszystkie składniki, wylewam na upieczony kruchy spód i wsadzam do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Aby wierzch się nie przypalił przykrywam go folią aluminiową. Po upieczeniu tartę wsadzam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można ją posypać cukrem pudrem albo zwykłym i przy pomocy palnika skameralizować jej wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować