Pulpety w najprostszym sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Fajne, szybkie danie.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie mięsa mielonego z indyka
    - 1 pokrojona w kostkę cebula
    - 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    - 1 żółtko
    - 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    - sól, pieprz
    - mąka do obtoczenia
    - 1/2 jogurtu naturalnego
    - 1/3 szklanki białego wina
    - 50 dkg sera żółtego (ja miałam pecorino)
    - kilka gałązek rozmarynu
    - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - biały pieprz

Pulpety w najprostszym sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, żółtko, sól i pieprz. Mieszam i formuję kulki obtaczając je w mące. Smażę na patelni na klarowanym maśle z jednej i drugiej strony. Do rondelka wlewam wino i dodaję pokrojony rozmaryn. Wrzucam starty ser żółty, mieszam na małym gazie czekając aż się rozpuści. Dodaję jogurt, przyprawiam białym pieprzem. Przekładam pulpety do sosu, przykrywam i zmniejszam ogień gotując dosłownie przez minutę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy