Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tarta ma intensywny smak cytryny,ciasto jest kruche co sprawia,że całość rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki krupczatki
    100 g masła
    2 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki śmietany słodkiej

    Masa cytrynowa:
    4 cytryny
    3 jajka
    łyżka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    szklanka mleka
    6 łyżeczek cukru

    Beza:
    2 białka
    4 łyżki cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy,robimy kulkę,zawijamy w folię aluminiową,schładzamy w zamrażarce pół godziny.Formę do tarty smarujemy tłuszczem,oblepiamy ciastem.Zapiekamy 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
    2.Cytryny myjemy,skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach.Sok z cytryn wyciskamy,pestki odkładamy,zagotowujemy razem ze skórką,wlewamy pół szklanki mleka,dodajemy cukier,chwilę gotujemy,zestawiamy z ognia,dolewamy roztrzepane jajka.Obie mąki rozpuszczamy w reszcie mleka.Masę cytrynową ponownie zagotowujemy,dolewamy mąki,mieszamy do zagęszczenia.
    3.W tym czasie ubijamy bezę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
    4.Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową na wierzch bezę rozsmarowujemy,pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut,do lekkiego zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mąka krupczatka Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować