Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy,robimy kulkę,zawijamy w folię aluminiową,schładzamy w zamrażarce pół godziny.Formę do tarty smarujemy tłuszczem,oblepiamy ciastem.Zapiekamy 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
2.Cytryny myjemy,skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach.Sok z cytryn wyciskamy,pestki odkładamy,zagotowujemy razem ze skórką,wlewamy pół szklanki mleka,dodajemy cukier,chwilę gotujemy,zestawiamy z ognia,dolewamy roztrzepane jajka.Obie mąki rozpuszczamy w reszcie mleka.Masę cytrynową ponownie zagotowujemy,dolewamy mąki,mieszamy do zagęszczenia.
3.W tym czasie ubijamy bezę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
4.Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową na wierzch bezę rozsmarowujemy,pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut,do lekkiego zezłocenia.
Komentarze