Tarciuch z owocami

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwaga! Ciasto pieczecie na własne ryzyko! Spożywanie go grozi przybraniem na wadze oraz szybkim uzależnieniem! Wstawodawca owego przepisu oraz dawczyni wstawodawcy, Sylwia C., nie ponoszą odpowiedzialności za płacz i lament nad wagą łazienkową. Przed spożyciem skonsultuj się z drugą połową lub dietetykiem. Ogólnie ciasto gorąco polecam, szczególnie na zimowe wieczory i ciemne poranki...Arek Gie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cisto:








    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny Kasia
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek








    Pinka:








    5 białek jaj
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 budynie waniliowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju








    Dodatkowo:
    2 dżemy jagodowe (opcjonalnie 400 g mrożonych owoców np. jagoda, malina)
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Tarciuch z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do dużej miski, w której będziemy mogli je zagnieść. Robimy to szybko, by masa nie stała się zbyt płynna. Pamiętać należy o tym, by margaryna była prosto z lodówki.

    Ciasto dzielimy w proporcjach 60%/40%, zawijamy w folię spożywczą, przekładamy do zamrażarki, co ułatwi nam starcie.


    Blaszkę (dużą) wyściełamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy 60% ciasta (na tarce do jarzyn).

    Pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C. Studzimy.


    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukry. Następnie małymi partiami dodajemy budynie i cienkim strumieniem wlewamy olej. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane, piankę przekładamy na uprzednio upieczony spód ciasta. Rozprowadzamy ją równomiernie. Na piankę wykładamy dżemy, bądź mrożone owoce (bez wcześniejszego rozmrażania).


    Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40%).


    Całość pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować