Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
-2 czerwone papryczki chili
-4 ząbki czosnku
-50 ml octu
-200 ml wody
-100 g cukru
-1 łyżka sosu rybnego
-1 łyżka soku z limonki
-1 łyżka skrobi kukurydzianej
Tajski sos chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczkę oraz czosnek kroimy i z odrobiną wody blendujemy. Wkładamy do rondelka. Dodajemy wodę, ocet, cukier, sok z limonki i sos rybny. Gotujemy około 10 min. W małej miseczce mieszamy dokładnie skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami wody. Dodajemy zawartość miseczki do rondelka i gotujemy do momentu osiągnięcia przez sos wymaganej, gęstej konsystencji. Podajemy do omletów, sajgonek itp.
Komentarze