Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Osobiście uwielbiam takie dania, szybkie a przy tym bardzo pożywne.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście ok. 150 gram makaronu tagliatelle
    1 cebula średnia
    2 duże ząbki czosnku
    140 gram młodej cukinii ze skórką
    1/4 papryki czerwonej
    125 gram łososia bez skóry
    3 łyżki śmietany 30%
    pieprz kolorowy z młynka
    1 szczypta cukru
    2 szczypty kucharka
    tymianek suszony
    świeże listki bazylii ok. 7-8 sztuk
    1 łyżka startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, ma być a'l dente, osączyć. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju z masłem (1:3), dodając szczyptę cukru i 2 szczypty kucharka. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, gdy będzie a'l dente dodać pokrojone w kostkę: cukinia, łosoś, czosnek. Podsmażyć kilka minut. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem. Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem, posypać parmezanem.

Porady

Ja na początku nie zamierzałam dodawać listków bazylii, użyłam 3 szt tylko do dekoracji, ale w trakcie konsumpcji okazało się że to idealny dodatek do tej potrawy i dodałam więcej listków bazylii. Polecam, bo jest to proste, szybkie i bardzo smaczne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Czosnek Łosoś Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować