Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.
Składniki:
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
dwie brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
kilka ciemnych oliwek
5 -7 jajek przepiórczych
trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
10 łyżek sałatki jarzynowej
Szynki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, tą z przyprawami w wodzie.
2.Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.
3.Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią, jajkami. oliwkami i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Rolady z szynki gotowe!
Komentarze