Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin.
2.Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
3.Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić.
Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso.Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny.
Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.
Porady
Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące.
Komentarze