Szynka wieprzowa w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sos na bazie świeżych grzybów z cebulą, czosnkiem, przyprawami, zabielony śmietaną. Pyszne kruche mięso szynki rozpływa się w ustach! Z podanych proporcji wychodzi solidny garnek smakowitości.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
    ok 600 g wcześniej obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione),
    2 średniej wielkości cebule,
    2 duże ząbki czosnku,
    ok 700 ml bulionu,
    200 ml śmietany 30%,
    50 g masła + łyżka
    duża łyżka majeranku,
    łyżeczka tymianku,
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól, pieprz czarny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka wieprzowa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy na plastry grubość ok 2 cm.
    Posypujemy pieprzem ziołowym oraz majerankiem,
    Obsmażamy na maśle z obu stron przez około 1,5 - 2 minut z obu stron.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek również obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula nam się lekko zeszkli.
  • 3. Dodajemy szynkę, zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby (pokrojone na średniej wielkości kawałki - wcześniej obgotowane przez 10 minut w osolonej wodzie). Gotujemy jeszcze około 35 - 40 minut - szynka musi być miękka.
    Na koniec zaprawiamy śmietaną, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Szynka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować