SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM
- wyświetlono: 3679 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Aromatyczne, delikatne mięso w sosie
Aneta Gwiner
6 porcje
120min PT120M
Składniki
1 kg szynki wieprzowej4 szklanki bulionu warzywnego
3 garście grzybów mrożonych (np. borowiki)
sól
pieprz
tymianek
2-3 łyżki mąki
1 cebula
olej
Sposób przygotowania przepisu:
SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM
- 1.
Mięso kroimy, tłuczemy i przyprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy mięso mąką. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem tak aby zakryć kawałki mięsa.
Cebulę kroimy w pół plastry i podsmażamy ją wraz z tymiankiem na oleju na którym podsmażaliśmy wcześniej mięso. Dodajemy grzyby i podsmażamy aż woda wyparuje. Cebulę z grzybami przekładamy do mięsa i dusimy wszystko ok 90 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem mięso w czasie duszenia aby sos nabrał smaku. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty możemy dodać więcej bulionu.
Mięso najlepiej smakuje na gorąco.
Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.
Podobne przepisy
Dodane przez: VioletoweKucharzenie
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym
Bardzo aromatyczna propozycja na...
Dodane przez: Bo-Bożena
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym
Delikatne pulpety w aromatycznym...
Dodane przez: bella81
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym
Gdy sezon grzybowy wree... Mąż...
Komentarze