SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

4.48 (155 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam mięska z sosie, bardzo dobre do klusek śląskich czy kaszy gryczanej lub po prostu ryż czy ziemniaki z każdym idealnie się komponuje i jeszcze lepiej smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2 kg szynki surowej wieprzowej
    Tłuszcz do zapieczenia
    ok 600ml bulionu
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    ½ cebuli
    3 ząbki czosnku
    Przyprawy:1 liść laurowy/5 ziaren pieprzu kolorowego/3 ziela angielskie/ ½ łyżeczki kozieradki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka mąki
    -Dodatkowo troszkę posiekanego lubczyku
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka wieprzowa w sosie własnym 1. Szynkę wieprzową kroimy na kawałki ( ok. 5-6) oprószam przyprawą do wieprzowiny, dajemy na mocno rozgrzany tłuszcz zapiekam mocno z jednej strony. Gdy odwracam mięso na zapieczenie drugiej strony wrzucam posiekaną cebulkę i posiekany czosnek. Następnie opieczone mięsko zalewam 0,5 l przegotowanej wody wrzucamy przyprawy. I dusimy ok 40 min ( pilnując żeby nie dopuścić do całkowitego wygotowania wody) delikatnie i stopniowo dolewam bulion. Gdy mięsko jest już uduszone podbijam mąka czyli ¼ wody przegotowanej oraz odbieram odrobine wywaru mięsnego dodaje mąkę i dobrze wymieszać ( żeby nie zrobiły się grudki) i podbijamy mięsko. Na sam koniec dodaje sos sojowy i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, można dodać troszkę posiekanego lubczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować