Uwielbiam mięska z sosie, bardzo dobre do klusek śląskich czy kaszy gryczanej lub po prostu ryż czy ziemniaki z każdym idealnie się komponuje i jeszcze lepiej smakuje.
60 min
Składniki:
1,2 kg szynki surowej wieprzowej
Tłuszcz do zapieczenia
ok 600ml bulionu
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
½ cebuli
3 ząbki czosnku
Przyprawy:1 liść laurowy/5 ziaren pieprzu kolorowego/3 ziela angielskie/ ½ łyżeczki kozieradki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki
-Dodatkowo troszkę posiekanego lubczyku
Szynka wieprzowa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę wieprzową kroimy na kawałki ( ok. 5-6) oprószam przyprawą do wieprzowiny, dajemy na mocno rozgrzany tłuszcz zapiekam mocno z jednej strony. Gdy odwracam mięso na zapieczenie drugiej strony wrzucam posiekaną cebulkę i posiekany czosnek. Następnie opieczone mięsko zalewam 0,5 l przegotowanej wody wrzucamy przyprawy. I dusimy ok 40 min ( pilnując żeby nie dopuścić do całkowitego wygotowania wody) delikatnie i stopniowo dolewam bulion. Gdy mięsko jest już uduszone podbijam mąka czyli ¼ wody przegotowanej oraz odbieram odrobine wywaru mięsnego dodaje mąkę i dobrze wymieszać ( żeby nie zrobiły się grudki) i podbijamy mięsko. Na sam koniec dodaje sos sojowy i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, można dodać troszkę posiekanego lubczyku.
Komentarze