Szynka w miodzie i ziołach

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szynka ma bardzo fajny słodko-słony smak.Polecam tym,którzy cenią własne wyroby.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    marynata:
    2 litry wody przegotowanej
    5 łyżek soli peklowej
    2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    do polania szynki:
    łyżka miodu
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    kilka goździków
    łyżka musztardy francuskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka w miodzie i ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do garnka wlewamy wodę,rozpuszczamy sól peklową,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,oraz czosnek suszony.Do marynaty wkładamy szynkę,przykrywamy talerzykiem,odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni,co jakiś czas szynkę obracamy.
    2.Po dwóch dniach szynkę wyciągamy z marynaty,osuszamy i wierzch nacinamy w 3 cm kratkę.W miejscach przecięć szpikujemy goździkami.
    3.W miseczce mieszamy musztardę z miodem i przyprawami,powstałym sosem polewamy szynkę.Układamy na blasze,pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 3 godziny.Podajemy na chleb.

Porady

Szynkę można posypać papryką suszoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować