Szynka w kawałkach jest bardzo smaczna i soczysta. Uwielbiam wędliny domowego wyrobu, zupełnie inaczej smakują, długo zachowują świeżość i są bez konserwantów.
Szynka w kawałkach z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso z szynki kroimy w kostkę 2x2 cm., przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, suchą żelatynę oraz wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10-15 minut.
2.Mięso przekładamy do szynkowara, szczelnie zamykamy, wstawiamy na dwie doby do lodówki.
3.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, zalewamy wodą do wysokości 2 cm. od górnej części szynkowara.
Gotujemy na małym ogniu w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, studzimy . Na noc wstawiamy do lodówki nie otwierając go żeby wszystko stężało. Z szynkowara zdejmujemy sprężynę i ustawiamy go do góry dnem w zlewie i polewamy gorącą wodą i delikatnie zdejmujemy szynkowar z mięsa. Przed krojeniem mięso powinno być mocno schłodzone.
Komentarze