Szynka tak przygotowana wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, a wystarczy nam tylko odrobina cierpliwości by cieszyć się ze zdrowej pysznej domowej wędlinki.
Składniki:
Składniki na jeden szynkowar na 1 kg szynki
Zalewa:
1,25 litra wody
2 łyżki soli peklowej z dużym czubkiem
8 kulek pieprzu
6 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
4 kulki jałowca
Szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić szynkę na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała.
3.Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy zalewę na ta która zostawiliśmy sobie wcześniej - starą wylewamy. Peklujemy dalej określoną ilość dni.
3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy naszą szynkę, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja swoje otrzymałam razem z szynkowarem ) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska.
5.Do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je. Wcześniej możemy je natrzeć jeszcze mieszanką ziół.
6.Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.
8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
Woda ma mieć temp. 75 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h i 20 min
7.Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko, które możemy jeść już w takiej postaci.
Komentarze