Szynka z szynkowara

4.5 (158 ocen)

Szynka tak przygotowana wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, a wystarczy nam tylko odrobina cierpliwości by cieszyć się ze zdrowej pysznej domowej wędlinki.

Składniki:

  • Składniki na jeden szynkowar na 1 kg szynki

    Zalewa:
    1,25 litra wody
    2 łyżki soli peklowej z dużym czubkiem
    8 kulek pieprzu
    6 kulek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    3 ząbki czosnku
    4 kulki jałowca
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0211s3p 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
    Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
  • image-1owth74 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić szynkę na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała.
  • image-0r1kh9g 3. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy zalewę na ta która zostawiliśmy sobie wcześniej - starą wylewamy. Peklujemy dalej określoną ilość dni.
    3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy naszą szynkę, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
  • image-1jmov6d 4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja swoje otrzymałam razem z szynkowarem ) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska.
  • image-0xygj22 5. Do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je. Wcześniej możemy je natrzeć jeszcze mieszanką ziół.
  • image-0rbkcj4 6. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
    7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.
    8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
    Woda ma mieć temp. 75 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h i 20 min
  • 7. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
    10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
    11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko, które możemy jeść już w takiej postaci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować