Łopatka w kawałkach z szynkowara

4.5 (192 ocen)

Łopatka z szynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów.

Składniki:

  • 900 gram łopatki wieprzowej
    2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
    2 łyżeczki soli peklowej
    2,5 łyżeczki żelatyny
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    szynkowar o poj. 900 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Łopatka w kawałkach z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki, następnego dnia szynkowar otwieram, przewracamy do góry dnem, nad zlewem polewamy gorącą wodą i wyjmujemy mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować