Szynka, która zawsze się udaje. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu (oczywiście nie licząc czasu, kiedy leżakuje w lodówce). Pyszna i soczysta, wprost idealna, zdrowa wersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;)
Składniki:
Składniki:
* około 1 kg piersi z kurczaka
* 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1,5 łyżeczki soli peklowej
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw John
* 100 ml wody
Drobiowa szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( ja połówkę piersi rozkroiłam na 3 kawałki). Włożyć do miski, dodać wodę, sól peklową, żelatynę spożywczą i pozostałe przyprawy, wymieszać. Tak przygotowane mięso układać dość ścisło w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na około 18-24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą ciut powyżej wysokości kiełbasy. Wodę zagotować, następnie zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum i parzyć szynkę około godziny ( ja w swoim szynkowarze utrzymywałam temperaturę 65-70'C). Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie :)
Komentarze