DROBIOWA SZYNKA Z SZYNKOWARA

0 (0 ocen)

Szynka, która zawsze się udaje. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu (oczywiście nie licząc czasu, kiedy leżakuje w lodówce). Pyszna i soczysta, wprost idealna, zdrowa wersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;)

Składniki:

  • Składniki:
    * około 1 kg piersi z kurczaka
    * 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    * 1,5 łyżeczki soli peklowej
    * pół łyżeczki ostrej papryki
    * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
    * 2 łyżeczki mieszanki przypraw John
    * 100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Drobiowa szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( ja połówkę piersi rozkroiłam na 3 kawałki). Włożyć do miski, dodać wodę, sól peklową, żelatynę spożywczą i pozostałe przyprawy, wymieszać. Tak przygotowane mięso układać dość ścisło w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na około 18-24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą ciut powyżej wysokości kiełbasy. Wodę zagotować, następnie zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum i parzyć szynkę około godziny ( ja w swoim szynkowarze utrzymywałam temperaturę 65-70'C). Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
    Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować