Nie masz ochoty lub czasu na pieczenie, zrób ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego. Do nich podaj krem i owoce. Zasmakuje i małym i dużym.
25 min
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
250 ml słodkiej śmietanki (mocno schłodzonej)
150-170 g masy kajmakowej (z puszki)
1 szklanka dowolnych owoców (np. porzeczki, jagód, truskawek, malin...)
1-2 łyżki miękkiego masła (do wysmarowania foremek)
Szybkie ciastka z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Formy na mufiny wysmarowujemy masłem. Do wgłębień wkładamy po jednym kwadracie ciasta, tak by utworzyć koszyczek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
2.Ciastka pieczemy 15 minut, muszą być lekko brązowe.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po 1 łyżce masy kajmakowej, do wykończenia. Powstanie krem o konsystencji gęstej śmietany.
4.Owoce myjemy, suszymy. Do wystudzonych koszyczków wlewamy po 1-2 łyżki kremu, posypujemy owocami. Krem może się delikatnie wylewać z koszyków, można go też rozsmarować obok ciastka. Z owoców proponuje wybierać te bardziej kwaskowe, będą dobrze smakowały ze słodkim kremem. U mnie są to porzeczki.
Komentarze