Szybkie ciastka z kremem i owocami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Nie masz ochoty lub czasu na pieczenie, zrób ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego. Do nich podaj krem i owoce. Zasmakuje i małym i dużym.

  • 25 min

Składniki:


  • 2 płaty ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
    250 ml słodkiej śmietanki (mocno schłodzonej)
    150-170 g masy kajmakowej (z puszki)
    1 szklanka dowolnych owoców (np. porzeczki, jagód, truskawek, malin...)
    1-2 łyżki miękkiego masła (do wysmarowania foremek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szybkie ciastka z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Formy na mufiny wysmarowujemy masłem. Do wgłębień wkładamy po jednym kwadracie ciasta, tak by utworzyć koszyczek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  • Gniazdka z ciasta francuskiego 2. Ciastka pieczemy 15 minut, muszą być lekko brązowe.
  • 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po 1 łyżce masy kajmakowej, do wykończenia. Powstanie krem o konsystencji gęstej śmietany.
  • 4. Owoce myjemy, suszymy. Do wystudzonych koszyczków wlewamy po 1-2 łyżki kremu, posypujemy owocami. Krem może się delikatnie wylewać z koszyków, można go też rozsmarować obok ciastka. Z owoców proponuje wybierać te bardziej kwaskowe, będą dobrze smakowały ze słodkim kremem. U mnie są to porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować