Nie będę oszukiwać - nie mam cierpliwości do dojrzewających tygodniami pierników:). Wybieram szybkie przepisy a ten piernik jest naprawdę wyjątkowy w smaku.
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód, powidła, kakao, przyprawę do piernika. Mieszamy do połączenia składników, pozostawiamy do ostudzenia.
2.Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wystudzoną masę maślaną i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
3.Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1h. Studzimy.
4.Czekoladę roztapiamy wraz z mlekiem na małym ogniu. Smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy orzechami.
Komentarze