Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

4.48 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję nic nie tracąc na swojej świeżości! Piernik jest wilgotny, miękki oraz posiada intensywny aromat, który kusi już podczas pieczenia!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
    300 g powideł śliwkowych (mały słoik)
    1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
    2 jajka (duże)
    2 łyżki miodu
    2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika (40g )
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Polewa 1:
    50g masła/margaryny
    40g cukru
    1-2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    Polewa 2:
    50g czekolady mlecznej/gorzkiej
    1-2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy utrzeć jajka z cukrem, a w drugiej wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.
    Natomiast w trzeciej dokładnie połączyć mleko, olej, powidła oraz miód.
    Do ostatniej miski dodać składniki suche.
    Całość dokładnie zmiksować i na końcu delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Przygotować polewę.
    Sposób 1:
    W niewielkim rondelku rozpuścić masło/margarynę z cukrem i następnie połączyć z mlekiem.
    Garnuszek zdjąć z palnika i wsypać kakao.
    Całość energicznie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
    Sposób 2:
    Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
    Gotową polewą udekorować wierzch upieczonego piernika.

Porady

podczas pieczenia! Do środka możecie dodać ulubione bakalie, ale dla mnie przedstawiona wersja jest najlepsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować