Jest to bardzo szybkie i smaczne danie obiadowe, gdy nie mamy czasu. Kremowy sos idealnie komponuje się z kurczakiem i warzywami.
1 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI:
✔️2 filety z kurczaka
✔️250 g oczyszczonych pieczarek
✔️cebula
✔️125 g świeżego szpinaku
✔️400 ml śmietanki 30 % albo mleczka kokosowego
✔️2 ząbki czosnku
✔️olej do smażenia
✔️mieszanka ziół greckich
✔️makaron ugotowany według instrukcji na opakowaniu, u mnie pene kukurydziane
✔️ser do posypania
Szybki makaron w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na oleju bądź oliwie w szerszym garnku smażę pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Przyprawiam mieszanką ziół greckich. Pieczarki kroję w plastry i dorzucam do mięsa, gdy się usmaży tracąc surowość. Po około 5 minutach dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Szpinak myję pod bieżącą wodą. Do garnka wlewam mleczko bądź śmietankę i mieszając partiami wrzucam szpinak. Doprawiam do smaku ziołami. Po około 10 minutach wyłączam gaz i dodaję do sosu ugotowany wcześniej makaron. Mieszam dokładnie, a na talerzu dodaję ulubiony ser.
Komentarze