Aromatyczny i kremowy sos z grzybów leśnych.

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon grzybowy w trakcie, zatem obowiązkowa pozycja jest sos grzybowy, który idealnie nadaję się do kopytek, klusek śląskich czy ugotowanych ziemniaków.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ✔️600 g umytych borowików,
    ✔️1 większą cebula pokrojona w drobną kostkę,
    ✔️2 ząbki czosnku (posiekanego drobno)
    ✔️3 łyżki masła,
    ✔️100 ml śmietanki 30%,
    ✔️garść natki pietruszki
    ✔️3/4 szklanki gorącej wody,
    ✔️ziele angielskie, liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sos sojowy,
    ▪️ opcjonalnie łyżeczka octu jabłkowego, zaostrzy smak sosu i nada fajnego smaczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Aromatyczny i kremowy sos z grzybów leśnych. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    W płaskim garnku roztapiam masło, wrzucam pokrojone w większe kawałki grzyby. Smażę - mieszając około 6 min. Wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek i smażę kolejne 6 min. Gdy cebula się zeszkli, zalewam sos gorącą wodą, zmniejszam gaz i gotuję co najmniej 25 min, aż woda odparuje, a grzyby będą miękkie. Dodaję śmietanę, przyprawy i natkę pietruszki. Gotuję jeszcze chwilkę do ulubionej konsystencji. Tak przygotowany sos podaję do ugotowanych ziemniaków, kopytek czy makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować