Sezon grzybowy w trakcie, zatem obowiązkowa pozycja jest sos grzybowy, który idealnie nadaję się do kopytek, klusek śląskich czy ugotowanych ziemniaków.
1 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
✔️600 g umytych borowików,
✔️1 większą cebula pokrojona w drobną kostkę,
✔️2 ząbki czosnku (posiekanego drobno)
✔️3 łyżki masła,
✔️100 ml śmietanki 30%,
✔️garść natki pietruszki
✔️3/4 szklanki gorącej wody,
✔️ziele angielskie, liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sos sojowy,
▪️ opcjonalnie łyżeczka octu jabłkowego, zaostrzy smak sosu i nada fajnego smaczku
Aromatyczny i kremowy sos z grzybów leśnych. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
W płaskim garnku roztapiam masło, wrzucam pokrojone w większe kawałki grzyby. Smażę - mieszając około 6 min. Wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek i smażę kolejne 6 min. Gdy cebula się zeszkli, zalewam sos gorącą wodą, zmniejszam gaz i gotuję co najmniej 25 min, aż woda odparuje, a grzyby będą miękkie. Dodaję śmietanę, przyprawy i natkę pietruszki. Gotuję jeszcze chwilkę do ulubionej konsystencji. Tak przygotowany sos podaję do ugotowanych ziemniaków, kopytek czy makaronu.
Komentarze