Pyszny idealny na upały chłodnik z buraków, podany z jajkiem na twardo.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 ugotowane buraki
1/2 ogórka szklarniowego lub kilka mniejszych
5 rzodkiewek
1/4 szklanki zakwasu z buraków (można pominąć)
1/2 szklanki mleka roślinnego, czasem daje też Jogurt kokosowy bez cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego (jeśli nie dajecie zakwasu)
Sól, pieprz
Szczypta granulowanego czosnku
Dodatkowo:
Koperek, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, rzodkiewka
Szybki chłodnik z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy, po przestudzeniu obieramy je i ścieramy na tarce, to samo robimy z ogórkiem i rzodkiewką. Wlewamy zakwas, dodajemy trochę wody, doprawiamy. Zabielamy mlekiem lub jogurtem. Podajemy z zieleniną, jajkiem i np. groszkiem ptysiowym
Komentarze