Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

4.5 (187 ocen)

Sztukamięs to klasyka kuchni polskiej obecnie trochę zapomniana.

Składniki:

  • 1 kg mięsa np. goleń inaczej zwana pręgą
    2 pietruszki - korzeń
    0,5 selera
    1 kawałek pora
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela ang.
    5 ziaren czarnego pieprzu
    0,5 cebuli przypieczonej
    4 marchewki
    1 kalarepka
    1 rzodkiew lub rzepka
    4 ziemniaczki
    30dag fasoli szparagowej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sztukamięs czyli sztuka mięsa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z przyprawami: liście laurowe, ziele ang. ,pieprz, sól, cebula przypieczona, por.
    Mięso włożyć do gorącego wywaru, powinno być przykryte, ale wody nie dajemy za wiele. Gotujemy 1 godzinę, aż zacznie wyraźnie mięknąć.
    Warzywa pokroić w słupki, talarki, obrać ziemniaki , obciąć końce fasolki i dodać do mięsa. Całość gotować ,aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    Mięso wyjąć ,pokroić w plastry, obłożyć warzywami i polać wywarem.

    Jeżeli nie musimy tracić kochanego ciałka, to możemy serwować sztukę mięsa z sosem musztardowym, chrzanowym, koperkowym czy nawet zapiec pod beszamelem. Według mnie, najdoskonalsza jest z warzywami, prosto z "wody", polana wywarem.
    Pamiętajmy, że mięso przeznaczone na sztukamięs wkłada się do wrzącego, osolonego wywaru, a na rosół zalewa się zimną wodą. W pierwszym przypadku białko szybko się ścina i smak pozostaje w mięsie, zaś w drugim przechodzi do rosołu

Porady

Sztukamięs to klasyka kuchni polskiej obecnie trochę zapomniana. A szkoda, bo danie jest smaczne i niskokaloryczne, przynajmniej w wersji, którą ja preferuję. Danie to doceniano też na dworze cesarza Franciszka Józefa ,wyborny Tafelspitz. Na sztukamięs kupujemy dobre mięso wołowe, typu pręga, krzyżówka ,rostbef czy antrykot.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować