Szpinakowe naleśniki z kurczakiem

4.5 (179 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świeży szpinak, pierś z kurczaka a do tego sos porowy...

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    300 ml mleka
    200 gram mąki orkiszowej jasnej
    1 jajko
    szczypta soli
    duża garść świeżego szpinaku

    Sos porowy:
    1 por
    200 ml śmietany 12%
    gorczyca biała
    odrobina oliwy

    Dodatkowo:
    1 filet z piersi kurczaka
    60 gram tartego sera żółtego
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Szpinakowe naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blendujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
  • 2. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
  • 3. 1 pora kroimy w talarki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżka oliwy, wrzucamy por i gorczyce. Mieszamy 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.
  • 4. Pieczemy naleśniki. (Ja piekłam na płycie teflonowej, bez dodatku tluszczu)
    Gdy naleśnik odwracamy odrazu nalewamy na 1/4 nalesnika trochę sosu porowego, nakładamy kurczaka i ser żółty. Nalesniki składamy i polewamy sosem.
  • 5. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Por Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować