dietetyczne szpinakowe naleśniki

4.5 (187 ocen)

  • 15 min

będąc na diecie wcale nie musimy zaprzestać jedzenia smacznych potraw, które ładnie prezentują się na talerzu i rewelacyjnie smakują. Ten przepis spełni wymagania osób które próbują schudnąć jak i tych, którzy po prostu lubią dobrze zjeść :)

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 g szpinaku
    2 łyżki mąki pelnoziarnistej
    1 jajko
    Listki świeżej bazylii
    50 g łososia wędzonego
    60 ml maślanki
    sól czosnkowa (bądź sól i czosnek)
    pieprz

    Farsz:
    100 g twarogu chudego albo poltlustego
    2 łyżki kaszy gryczanej
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka cebuli
    5 oliwek czarnych
    Szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Dietetyczne szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy wszystkie składniki na farsz.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową I smażymy dwa duże naleśniki bez dodatku tluszczu, około 2 minuty z każdej strony. Jeżeli nie mamy takiej patelni, nalesniki smażymy na odrobinie masla bądź oleju rzepakowego.
  • 3. Na gotowe nalesniki nakladamy farsz i zawijamy w ruloniki.
  • 4. Podajemy z jogurtem naturalnym, listkami świeżej bazylii oraz oliwką do ozdoby.

Porady

Naleśniki doskonale smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, wtedy warto dodać samą sól do ciasta. Naleśniki doskonale sprawdzą się jako kolacja, ponieważ mają dużo białka bądź podane z surowka na obiad, bo są bardzo sycące!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować