Wiosenne naleśniki szpinakowe z kurczakiem

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Lekkie i efektowne danie, idealne na zdrowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    * do 200g mrożonego szpinaku
    * 1 duże jajko
    * pół szklanki mleka
    * pół szklanki wody
    * łyżka oleju rzepakowego
    *szklanka mąki pszennej (około 150g)
    * łyżka soli
    *łyżeczka dowolnego cukru

    * olej rzepakowy do smażenia

    Farsz i sos:
    *400g pokrojonego fileta z piersi kurczaka
    * przyprawa do kurczaka
    *1 mała cebula
    *2 ząbki czosnku
    *garść obranych pistacji lub innych orzechów(np. włoskich)
    * kubeczek jogurtu naturalnego (około 200g)
    *około 50g sera feta
    *około 50g gorgonzoli
    * 200g pozostałego mrożonego szpinaku
    * garść świeżych liści szpinaku
    * klika pieczarek
    * łyżka soli
    * łyżeczka pieprzu
    * łyżeczka gałki muszkatołowej

    *olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Wiosenne naleśniki szpinakowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak, mąkę, mleko, wodę, jajko, olej, sól i cukier bardzo dokładnie blendujemy, do momentu aż powstanie gładkie ciasto(im więcej szpinaku damy, tym naleśnik będzie ciemniejszy). Jeżeli ciasto wydaje nam się za gęste można dodać więcej wody.
    Na natłuszczonej i bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy po jednej łyżce wazowej ciasta, dokładnie je rozprowadzając. Smażymy z obu stron do zarumienienia naleśników, zdejmujemy na talerz i odstawiamy.
  • 2. Siekamy czosnek, cebulę i pistacje(można to zrobić w blenderze).
    Filety z kurczaka obtaczamy dokładnie w przyprawie, lekko skrapiając oliwą lub olejem i odstawiając na kilka minut.
    Kroimy pieczarki na plasterki. Rozgrzewamy rondel, natłuszczamy i wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pistacje, smażymy przez chwilę, dodając pieczarki.
    Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy na małym ogniu do zarumienienia, często mieszając. Do rondla wkładamy pozostały mrożony szpinak i świeże liście. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W małej miseczce łączymy jogurt z fetą i gorgonzolą, całość wlewamy do rondla, dokładnie mieszamy i dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos będzie lekko gęsty. Całości w trackie warto spróbować i ewentualnie doprawić dodatkowo według smaku.
  • 3. Przygotowane wcześniej naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy w rulon lub kopertę (można je lekko podgrzać na patelni, na której smażyliśmy). Posypujemy pistacjami, pokruszonym serem i polewamy sosem. Smacznego!

Porady

1. Jeżeli ciasto na naleśniki wydaje nam się zbyt gęste należy dodać wody. 2. Pistacje można wymienić na inne, ulubione orzechy. 3. Gorgonzolę można zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Kurczak Pieczarki Pistacje Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować