Bardzo lubię połączenie szpinaku z serem feta, dlatego to danie należy do moich ulubionych!Muszle smakują zarówno na ciepło i zimno.
Składniki:
Składniki:
• Około 12 muszki makaronowych (makaron conchiglioni),
• Około 400 g świeżych liści szpinaku (może być mrożony),
• 150 g sera feta,
• Pieprz, sól do smaku,
• 1 duża cebula,
• 2-3 pomidory,
• Olej do smażenia,
• Około 100 g żółtego sera,
• Natka pietruszki do dekoracji
Szpinakowe muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone w kostkę pomidory. Razem smażymy około 10 minut, by pomidory zmiękły i sok częściowo odparował. Doprawiamy do smaku.
Tak przygotowane wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
2.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
3.Na patelni przysmażamy z niewielką ilością tłuszczu szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość i staną się miękkie zdejmujemy szpinak z ognia. Dokładamy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy do jego rozpuszczenia. Delikatnie pieprzymy.
4.Gotowym nadzieniem szpinakowym napełniamy ugotowane muszle.
Układamy je na przygotowanych pomidorach i razem zapiekamy około 20 minut
Komentarze