Szpinakowe kluski śląskie

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Były już dyniowe, z czerwonymi buraczkami, ale tym razem przyszła pora na kluski śląskie z dodatkiem szpinaku.
Szpinak nadaje im delikatnego posmaku i pięknego koloru.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
    200 g świeżego szpinaku
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    sól
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie

Szpinakowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Wystudzić.
    Szpinak wypłukać, odsączyć. Zblendować z jajkiem na gładki krem.
    Ziemniaki przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
    Masę ziemniaczaną dokładnie połączyć ze szpinakiem, przełożyć do miski, uklepać, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z lekką górką.
    Masę wyrobić, formować z niej okrągłe kluski ok 30 g.
    W każdej klusce końcówką drewnianej łyżki zrobić dziurkę.
    Gotowe kluseczki ułożyć na desce, delikatnie posypanej mąką.
    Gotować w posolonym wrzątku, minutę od wypłynięcia.
    Podawać z ulubionym sosem lub gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować