Były już dyniowe, z czerwonymi buraczkami, ale tym razem przyszła pora na kluski śląskie z dodatkiem szpinaku.
Szpinak nadaje im delikatnego posmaku i pięknego koloru.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
1000 g ziemniaków
200 g świeżego szpinaku
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
Szpinakowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Wystudzić.
Szpinak wypłukać, odsączyć. Zblendować z jajkiem na gładki krem.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
Masę ziemniaczaną dokładnie połączyć ze szpinakiem, przełożyć do miski, uklepać, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z lekką górką.
Masę wyrobić, formować z niej okrągłe kluski ok 30 g.
W każdej klusce końcówką drewnianej łyżki zrobić dziurkę.
Gotowe kluseczki ułożyć na desce, delikatnie posypanej mąką.
Gotować w posolonym wrzątku, minutę od wypłynięcia.
Podawać z ulubionym sosem lub gulaszem.
Komentarze