Teraz gdy lżej jem rozsmakowałam się w lekkich tartach. Są proste do wykonania, smaczne, niskokaloryczne i efektownie się prezentują:). Porcja 100 g dostarcza 86 kcal.
Składniki:
½ cebuli
290 g mrożonego szpinaku
1 łyżka oleju
1 mała cukinia- 75 g
1 serek homogenizowany naturalny 0%- 140 g
3 jajka
1 pomidor
1 plaster sera tostowego light
Sól ,pieprz do smaku
½ łyżeczki suszonej bazylii
Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać szpinak i czekać aż się rozmrozi. Gdy to nastąpi dusić aż większa część płynu odparuje. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2.W misce wymieszać jajka z serkiem naturalnym oraz solą i pieprzem
3.Dodać przestudzony szpinak i dokładnie wymieszać. Przelać do formy na tarte.
4.Pomidora i cukinię pokroić w plastry średniej grubości. Cukinię ułożyć na tarcie tworząc większy okrąg, a z pomidora mniejszy. Całość oprószyć suszoną bazylią
5.Ser pokroić w mała kostkę i ułożyć kawałek na każdym plastrze cukinii. Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20-25 minut. Na kolejne 10 minut zmniejszyć temp. do 180 st. Smacznego!
Komentarze