Tarta szpinakowa z fetą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy masło i resztę składników i zagniatamy ciasto. Schładzamy 20 minut w lodówce.
Gotowym ciastem wylepiamy dno formy na tartę.
2.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dokładamy do niej szpinak i krótko dusimy dopóki nie zmięknie. Zdejmujemy z ognia. Ser feta kroimy w kostkę dodajemy do masy, doprawiamy płatkami chili i solą. Lekko studzimy. Nadmiar soku odlewamy.
Pomidora kroimy w kostkę dokładamy do farszu. Jajko i jogurt grecki mieszamy w kubku i dolewamy do reszty składników.
Całość przelewamy na ciasto i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.
Porady
Jeśli tarta za wcześnie zrumieni się na wierzchu możemy przykryć ją folią aluminiową.
Komentarze