Tarta szpinakowa z fetą i pomidorem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g maki
    1 żółtko
    3 łyżki wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 masła
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Farsz:
    1 cebula
    300 g świeżych liści szpinaku
    100 g sera feta
    1 pomidor
    1 jajko
    3 duże łyżki jogurtu greckiego
    1/2 łyżeczki płatków chili
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa z fetą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta przed pieczeniem 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski dodajemy masło i resztę składników i zagniatamy ciasto. Schładzamy 20 minut w lodówce.
    Gotowym ciastem wylepiamy dno formy na tartę.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dokładamy do niej szpinak i krótko dusimy dopóki nie zmięknie. Zdejmujemy z ognia. Ser feta kroimy w kostkę dodajemy do masy, doprawiamy płatkami chili i solą. Lekko studzimy. Nadmiar soku odlewamy.
    Pomidora kroimy w kostkę dokładamy do farszu. Jajko i jogurt grecki mieszamy w kubku i dolewamy do reszty składników.
    Całość przelewamy na ciasto i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.

Porady

Jeśli tarta za wcześnie zrumieni się na wierzchu możemy przykryć ją folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować