Szparagi w boczku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Początki są bardzo ważne. Rozpoczęcie roku szkolnego, debiutancka płyta, pierwszy pocałunek oraz idealnie wprowadzająca w klimat posiłku przystawka.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białe szparagi: 1 pęczek
    - chudy duński bekon: 8 plastrów
    - starty parmezan: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Szparagi w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie.
  • 2. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.
  • 3. Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika.

    Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę. Z doświadczenia wiemy, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno.

    Smacznego życzą,
    Mr. & Mrs. Sandman
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować