Szparagi zapiekane po włosku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Włosi dodają parmezanu, pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek szparagów
    sól, cukier
    2 jajka
    5 młodych ziemniaczków
    kilka kuleczek mozzarelli
    parmezan
    masło do wysmarowania naczynia
    torebka do gotowania na parze w mikrofalówce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Jajko

Szparagi zapiekane po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy tak, aby pozbyć się łykowatych włókien, płuczemy. Odcinamy końcówki, układamy na desce i oprószamy świeżo zmieloną solą oraz odrobiną cukru. Przekrawamy na połówki i wkładamy do torebki, szczelnie zamykamy. Wkładamy do mikrofalówki i gotujemy 4-5 minut. Ziemniaki porządnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wbijamy dwa jajka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy białko się zetnie, wyjmujemy i układamy na jajku pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi. Na wierzchu układamy plastry parmezanu i kulki mozzarelli. Zapiekamy aż sery się porządnie rozpuszczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Parmezan Szparagi Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować