Szparagi w sosie z pesto i z szynką serrano

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie jest bardzo wykwintne a zarazem proste w wykonaniu. Aromatyczne pesto, chipsy z serrano nadają wyrazistości tej potrawie.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g białych szparag
    40 g szynki serrano (ok. 4 plasterki)
    125 g naturalnego ryżu (vollkornreis)
    200 ml słodkiej śmietanki
    sól, pieprz, cukier

    Zielone pesto:
    2 garście listków świeżej bazylii
    1 garść orzechów włoskich lub piniowych
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
    1 ząbek czosnku
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Dekoracja:
    listki bazylii

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szparagi w sosie z pesto i z szynką serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać - zawsze od główki w dół, odcinając zdrewniałe końce. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i ocukrzyć. Szparagi blanszować ok. 3-4 minut i zaraz wyciagnąć łyżką cedzakową lub widelcem na talerz. Wodę po gotowaniu zostawić. W osobnym garnku ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej teflonową, kłaść na suchą patelnię plasterki szynki i usmażyć je na chipsy, ok. 3 minut, na każdą ze stron. Szynkę odłożyć na talerz.
  • Przygotowanie domowego pesto 3. Zielone pesto: wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
  • 4. Na tę samą patelnię, po smażeniu szynki, wlać śmietankę i dodać pesto, podgrzać, dodać szparagi. Wszystko smażyć przez ok. 5-6 minut, mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos za mocno zgęstnieje, możemy go rozrzedzić wodą po gotowaniu szparag.
  • 5. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, żeby było elegancko, to możemy ryż uformować za pomocą okrągłej foremki. Na ryż kładziemy szparagi, polewamy sosem i drapujemy chipsami z szynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować