Szparagi zapiekane z serem i szynką

0 (0 ocen)

Szukacie szybkiego sposobu na przygotowanie tego majowego rarytasu jakim są szparagi?Może warto zrobić je szybko i smacznie tak jak ja to zrobiłam?

Składniki:

  • 1 pęczek szparag białych
    150 g sera żółtego
    12 plasterków szynki parmeńskiej
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szparagi zapiekane z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi oczyszczamy (obieramy do 1/3 wysokości
    i odłamujemy lub odcinamy zdrewniałą końcówkę).
    Wkładamy do wrzątku tak, by ich główki były ponad powierzchnią wody.
    Gotujemy spięte (ja użyłam nitki) przez około 10 minut.
    Najlepiej jest po prostu sprawdzić czy są miękkie.
    Po delikatnym przestudzeniu każdą ze szparag owijamy jednym plastrem szynki.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym podlanym odrobiną oliwy.
    Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C do momentu aż ser się zrumieni.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować