głowa i część od ogona ze szczupaka
1 mała cebulka
1 marchewka
kawałek selera
1/2 woreczka kaszy gryczanej
1 duży ziemniak
po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
sól
1mała łyżeczka cukru
sos sojowy do smaku
pieprz mielony
Szczupakowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną i dokładnie umytą głowę i dzwonko od ogona włożyłam do 2 litrów zimnej wody.Dodałam obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojonego w kostkę selera i pokrojoną w piórka cebulę. Gotowałam 15 minut, po czym usunłam głowę i dzwonko, dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i 1 łyżkę opłukanej kaszy gryczanej.
2.Gotowałam dalsze 30 minut.Doprawiłam podanymi przyprawami do smaku.Włożyłam mięso z dzwonka i podałam posypaną drobniutko pokrojoną natką pietruszki i koperkiem.
Komentarze