Szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce.......
umytą pierś osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę.........
pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości.......
na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka.........
szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek
2.piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut............
podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną
Porady
termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco
Komentarze