Jeśli podczas grillowania z rodziną czy przyjaciółmi zależy ci na stworzeniu wielu dań bez wysiłku, przygotuj szaszłyki na grilla. Wystarczą różnorodne warzywa – papryka, cukinia, bakłażan, pomidorki czy cebula– których latem pod dostatkiem oraz pokrojone na kawałki mięso czy ryba i z tej bazy możemy wyczarować różnorodne kompozycje smakowe.

Szaszłyki to także doskonały sposób, by wykorzystać składniki, które zalegają nam w lodówce lub mamy ich w nadmiarze. To ogromne pole do popisu i możliwość tworzenia ciekawych połączeń smakowych.

Kluczem do sukcesu będzie wcześniej zamarynowane mięso i pokrojenie wszystkich składników, które chcemy nabić na szpadki, na kawałki podobnej wielkości. Dzięki temu zabiegowi szaszłyki będą pyszne - mięso dojdzie, a warzywa nie wysuszą się. Kolejny patent, jeśli chodzi o szaszłyki na grilla jest namoczenie patyczków w wodzie, zanim zaczniemy nabijać na nie produkty – drewniane patyczki nie spalą się podczas grillowania i łatwiej będzie z nich ściągać kolejne nadziane na nie produkty.

Smak szaszłyków wzbogaci też szybka sałatka do grilla z ziemniakami i fasolą.

Zobacz też nasze propozycje na mięsne przepisy na grilla oraz desery z grilla - gdy grill już rozpalony, warto przygotować prawdziwą ucztę!