Jeśli podczas grillowania z rodziną czy przyjaciółmi zależy ci na stworzeniu wielu dań bez wysiłku, przygotuj szaszłyki. Pomysł na szaszłyki może być podyktowany tym, co aktualnie znajduje się w lodówce lub spiżarni. Wystarczą różnorodne warzywa – papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, kukurydza, pieczarki czy cebula – których latem pod dostatkiem oraz pokrojone na kawałki mięso. Szaszłyki drobiowe to najpopularniejszy przykład wykorzystania mięsa w szaszłykach. Ponadto szaszłyki można zrobić z rybą i z tej bazy możemy wyczarować różnorodne kompozycje smakowe. Pomiędzy kawałki wieprzowiny, kurczaka lub indyka można dołożyć kawałki surowego boczku. Wytapiający się z boczku tłuszcz sprawi, że szaszłyki będą soczyste i pełne smaku. Mięso na szaszłyki warto wcześniej zamarynować, aby nadać mu dodatkowej soczystości. Pyszne szaszłyki na grilla można skomponować również z dodatkiem tofu. Wtedy nawet weganie będą mogli zjeść małe co nieco podczas rodzinnego spotkania.

Szaszłyki to także doskonały sposób, by wykorzystać składniki, które zalegają nam w kuchni lub mamy ich w nadmiarze. W szczególności, gdy latem spotyka nas klęska urodzaju i wydaje się, że z trudem wykorzysta się obfitość warzyw. Szaszłyki to ogromne pole do popisu i możliwość tworzenia ciekawych połączeń smakowych.

Jak zrobić szaszłyki?

Kluczem do sukcesu będzie wcześniej zamarynowane mięso i pokrojenie wszystkich składników, które chcemy nabić na szpadki, na kawałki podobnej wielkości. Dzięki temu zabiegowi szaszłyki będą pyszne, mięso dojdzie, a warzywa nie będą suche. Kolejnym patentem, jeśli chodzi o szaszłyki na grilla, jest namoczenie patyczków w wodzie, zanim zaczniemy nabijać na nie produkty – drewniane patyczki nie spalą się podczas grillowania i łatwiej będzie z nich ściągać kolejne nadziane na nie produkty.

Wiele osób zastanawia się także, jak pokroić cebulę na szaszłyki. Aby cebula była zwarta i trzymała się na patyczku do szaszłyków, należy ją pokroić w ćwiartki i nadziewać od strony rozwarstwiających się płatów. Warto korzystać z mniejszych cebulek, które mogą być nadziane na patyk nawet w całości.

Jak przyprawić mięso na szaszłyki?

Szaszłyki to danie, które lubi zdecydowane smaki. Na przykład szaszłyki drobiowe można przyprawić słodką papryką, kurkumą, czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, sosem sojowym albo cząbrem. Ciekawym dodatkiem będzie użycie aromatyzowanego oleju lub oliwy. Wystarczy do butelki z olejem dodać kilka pokrojonych ząbków czosnku albo liście bazylii. Dla miłośników ostrych smaków intrygujący będzie dodatek kawałków pikantnej papryczki chilli.

Smak szaszłyków wzbogaci też szybka sałatka do grilla z ziemniakami i fasolą.

Zobacz też nasze propozycje na mięsne przepisy na grilla oraz desery z grilla - gdy grill już rozpalony, warto przygotować prawdziwą ucztę!