Szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 5 pieczarek (użyłam brunatnych),
    - 1 papryka czerwona,
    - 1 cebula,
    - pierś kurczaka około 400g,
    - 1-2 łyżeczki musztardy,
    - sos sojowy,
    - 1 łyżka miodu,
    - 2 łyżki oleju,
    - świeży imbir (kawałek),
    - 2 ząbki czosnek,
    - ocet balsamiczny,
    - ewentualnie sól, ulubione zioła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Grill

Szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód mieszam z sosem sojowym, olejem, musztardą, wyciskam czosnek, dodaję imbir obrany, pokrojony w plasterki, ocet balsamiczny (wszystko przyprawiamy do smaku dodatkowo solą lub więcej sosu sojowego). Marynata musi być dość słona. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do marynaty na kilka godz. lub na noc. Warzywa kroimy w większą kostkę. Obtaczamy w ulubionych przyprawach z solą i troszkę olejem. Nakłuwamy szaszłyki papryką, mięsem, pieczarkami, cebulą na zmianę - na 1 patyczku zrobiłam po 3 kawałki mięsa. Szaszłyki możemy grillować na grillu ale i w piekarniku. Około 30 min w 180 stopni, w trakcie przekręcamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Podajemy np. z dipem tzatziki. Idealnie do tego pasują pieczone ziemniaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować