Szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód mieszam z sosem sojowym, olejem, musztardą, wyciskam czosnek, dodaję imbir obrany, pokrojony w plasterki, ocet balsamiczny (wszystko przyprawiamy do smaku dodatkowo solą lub więcej sosu sojowego). Marynata musi być dość słona. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do marynaty na kilka godz. lub na noc. Warzywa kroimy w większą kostkę. Obtaczamy w ulubionych przyprawach z solą i troszkę olejem. Nakłuwamy szaszłyki papryką, mięsem, pieczarkami, cebulą na zmianę - na 1 patyczku zrobiłam po 3 kawałki mięsa. Szaszłyki możemy grillować na grillu ale i w piekarniku. Około 30 min w 180 stopni, w trakcie przekręcamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Podajemy np. z dipem tzatziki. Idealnie do tego pasują pieczone ziemniaczki.
Komentarze