Szaszłyki z kuskusem

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takiego dania jeszcze nie smakowaliście, szaszłyki z kurczaka w aromatycznej marynacie a wszystko to podane na kuskusie z warzywami. Tak przygotowanym daniem możesz zaskoczyć gości lub podać na niedzielny rodziny obiad

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
    • 2 łyżki ketchupu pikantnego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    • 3 ząbki czosnku
    • Sól
    Składniki dodatkowe:

    • 1 podwójny filet kurczaka
    • 3 cebule
    • 1 opakowanie kuskus
    • 2 pomidory
    • 1 ogórek świeży
    • ¾ główki kapusty pekińskiej
    • 1 papryka czerwona
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki

Szaszłyki z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą, czosnek obieram, przeciskam przez praskę.
    Marynatę łączę z mięsem i odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
  • kasza 2. Kaszę Kuskus zalewam gorącą wodą, solę i odstawiam na 10 minut na bok.
    Warzywa myję, osuszam, pomidory kroję w kostkę, ogórka obieram, kroję w kostkę z papryki usuwam nasiona, kroję w kostkę, kapustę szatkuję na małe kawałki. Warzywa łączę z kaszą kuskus, wlewam oliwę, dokładnie mieszam i wykładam na dno naczynia.
  • szaszłyki 3. Cebulę obieram kroję w krążki i utykam na patyczki do szaszłyków na przemian z mięsem.
    Szaszłyki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C
  • danie 4. Po upieczeniu szaszłyki układam na kaszy kuskus i podaję. Można również danie przygotować wcześniej i całość razem z kaszą podgrzać w piekarniku.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Warzywa Kapusta Filet z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować