Takiego dania jeszcze nie smakowaliście, szaszłyki z kurczaka w aromatycznej marynacie a wszystko to podane na kuskusie z warzywami. Tak przygotowanym daniem możesz zaskoczyć gości lub podać na niedzielny rodziny obiad
Szaszłyki z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą, czosnek obieram, przeciskam przez praskę.
Marynatę łączę z mięsem i odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
2.Kaszę Kuskus zalewam gorącą wodą, solę i odstawiam na 10 minut na bok.
Warzywa myję, osuszam, pomidory kroję w kostkę, ogórka obieram, kroję w kostkę z papryki usuwam nasiona, kroję w kostkę, kapustę szatkuję na małe kawałki. Warzywa łączę z kaszą kuskus, wlewam oliwę, dokładnie mieszam i wykładam na dno naczynia.
3.Cebulę obieram kroję w krążki i utykam na patyczki do szaszłyków na przemian z mięsem.
Szaszłyki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C
4.Po upieczeniu szaszłyki układam na kaszy kuskus i podaję. Można również danie przygotować wcześniej i całość razem z kaszą podgrzać w piekarniku.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze