Szaszłyki drobiowe z piekarnika

4.48 (196 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, apetyczne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami, pieczone w piekarniku są pyszną potrawą nie tylko na obiad.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pierś kurczaka podwójna 1 porcja duża, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie, pieczarki 12 sztuk, papryka 2 sztuki, boczek wędzony 35 dag, cukinia 1 sztuka większa, cebula 5 sztuk mniejsze

    ryż 2 szklanki

    ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka koperek 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki drobiowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki drobiowe z piekarnika 1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny.

    W tym czasie przygotować pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki.
  • Szaszłyki drobiowe z piekarnika 2. Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować szaszłyki mocno resztą marynaty.
  • Szaszłyki drobiowe z piekarnika 3. Piekarnik nagrzany na 220C opcja grill góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, szaszłyki obrócić dołem do góry i jeszcze piec około 10 minut na termoobiegu w 160C.
  • mizeria 4. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem, dodać jogurt, posiekany koperek i wymieszać, ugotować ryż w osolonej wodzie na sypko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować