Szaszłyki z krewetkami i sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonki, jelitko, myjemy, suszymy, mieszamy z suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz oliwą i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Solimy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Cukinię kroimy na cienkie paseczki za pomocą obieraka do warzyw.
Pomidorki kroimy na pół lub na 3 części.
2.Każdą krewetkę owijamy paseczkiem cukinii i nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z pomidorkami.
Grillujemy ok 3 minuty z każdej strony, aż krewetki staną się różowe, nie za długo, aby nie były gumowe.
3.W rondelku z grubym dnemrozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy żółtko, zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką startą z 1 cytryny. Dodajemy odrobinę cukru do smaku oraz pęczek drobno posiekanego koperku.
Podajemy do szaszłyków. Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze