Szaszłyki mięsno warzywne z frytkami z selera i dipem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne szaszłyki z niecodziennymi frytkami bo selerowymi :-)

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 duży korzeń selera
    jogurt naturalny

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    jajko

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    szczypta papryki chili
    łyżka posiekanego świeżego tymianku
    łyżka bułki tartej
    mąka do obtoczenia mięsa
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Frytki

Szaszłyki mięsno warzywne z frytkami z selera i dipem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/3 dużego selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Uformować nie duże pulpeciki , obtoczyć w mące i usmażyć na złoto brązowy kolor. Podawać nabite na patyczki do szaszłyków.
  • 2. Pozostały seler pokroić w słupki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut (do zrumienienia).
  • 3. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną pieprzu oraz posiekanym tymiankiem. Dip podawać do szaszłyków i selerowych frytek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować