Szaszłyki mięsno warzywne z piekarnika

  • wyświetlono: 93 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kolorowo, smacznie i zdrowo! Szaszłyki można przygotować na grillu lub w piekarniku, sprawdzą się na obiad albo na ciepłą kolację.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

(około 20 szaszłyków)
2 piersi z kurczaka
2-3 laski kiełbasy śląskiej
20 cienkich plastrów boczku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 czerwone cebule
20 pieczarek

Marynata do kurczaka
2-3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
Pół łyżeczki imbiru suszonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2-3 łyżki sezamu

Marynata do warzyw
Papryka mielona słodka
Papryka mielona ostra
Sól
Olej

Sposób przygotowania przepisu:

Szaszłyki mięsno warzywne z piekarnika

  • 1. Przygotowujemy marynatę do mięsa – składniki marynaty mieszamy w misce.
    Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski. Obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
    Przygotowujemy marynatę do warzyw – do miski wlewamy pół szklanki oleju dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki, pół łyżki ostrej papryki i soli, mieszamy.
    Cebulę obieramy, papryki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne, pieczarki czyścimy i pozostawiamy je w całości. Następnie paprykę i cebule kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi i wszystkie warzywa odtaczamy w marynacie.
    Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki.
    Boczek zwijamy w rulon.
    Nadziewamy szaszłyki – (kawałek mięsa przekładamy warzywem) kurczak, czerwona papryka, kiełbasa, pieczarka, zielona papryka, boczek, cebula, żółta papryka i kurczak.
    Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół, ok 20-25 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipaprykacebulaboczeksos sojowysezamkiełbasaszaszłykipierś z kurczakamarynataprosty przepisszaszłyki drobiowe z warzywamiszaszłyki z piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

image-29gews4

Dodane przez: beniawojt

Klops mięsno- warzywny z pieczarkami

Takie pieczone mięsko nie dość...

image-1acf6u8

Dodane przez: kuchcik89

Kotleciki drobiowo-warzywne z piekarnika

Lubię kotleciki, w których mięso...

Galantyna z farszem mięsno-warzywnym

Dodane przez: PolskaGotuje

Galantyna z farszem mięsno-warzywnym

Galantyna z farszem mięsno-warzywnym

Szaszłyki z łopatki wieprzowej pieczone w piekarniku

Dodane przez: monika016

Szaszłyki z łopatki wieprzowej pieczone w...

W poszukiwaniu idealnych szaszłyków...

Szaszłyki z cykorią z piekarnika

Dodane przez: luna19

Szaszłyki z cykorią z piekarnika

latwe i smaczne szaszłyki drobiowe...

Ryż z sosem mięsno-warzywnym

Dodane przez: bietka

Ryż z sosem mięsno-warzywnym

Pyszne sycące danie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE